Säkerhet i Stallet
Hästar är stora djur och olyckan är lätt framme om man inte handskas med dem på ett säkert sätt. Kunskap är därför viktig. Följ de säkerhetspunkter som finns i stallet och var inte rädd för att be om råd och hjälp. Undrar du över något så prata med någon i personalen. Det finns även många andra personer som är i stallet ofta som kan hjälpa dig.
Om man är under 18 år ska man ha hjälm när man leder hästen till och från hagen.
Tävlingskläder
På tävling ska man göra sig själv och hästen så prydliga som man kan. Ett bra tips är att läsa tävlingsreglementet (TR) (www.ridsport.se)
Några viktiga och allmänna stallregler
-
Stim, stoj och spring hör inte hemma i stallet. Hästar trivs när det är lugn och ro.
-
Låt hästarna vara i fred när de äter eller fodras.
-
Gå helst bara in till en häst när du har något ärende som att sköta om den eller göra i ordning den inför ett ridpass. Undvik att vara flera inne i boxen hos en häst samtidigt.
-
Håll ordning och reda på dina och hästarnas saker. Lämna inte saker slängda på stallgolvet, och lägg var sak på sin plats när du är klar.
-
Skräp slängs i papperskorgarna som finns utplacerade.
-
Rökning är förbjudet! Det är både en brandrisk och dåligt för hästens hälsa. Rökning sker på långt avstånd från anläggningen.
-
Hundar bör vara kopplade och under uppsikt.
-
Håll boxdörrarna stängda och ha hästen uppbunden när den sköts om. Även om din häst har för vana att stå still, kan något oförutsett hända och olyckan är framme. En lös häst kan lätt skada sig själv och andra
-
Erfarna hjälper oerfarna. Våga fråga om du behöver hjälp!
Ryttarens Utrustning
Här på AFRK har vi vissa regler vad gäller kläder och utrustning, det är viktigt att reglerna följs för allas säkerhet. Tänk på att alltid föregå med gott exempel för de yngre och mindre rutinerade. Om du är osäker på något kan du alltid fråga!
Ridhjälm
Att rida med hjälm är en självklarhet! Hjälmen skall vara godkänd för ridning och CE-märkt. Hjälm skall även bäras vid longering, löshoppning och övriga aktiviteter från marken. Hjälmar finns i många utföranden och prisklass. Här på ridskolan anser via att alla skall ha sin egen hjälm, av hygieniska skäl och även ur säkerhetssynpunkt.
Om man ramlar av, eller tappar hjälmen så den får en ordentlig smäll, ska den alltid bytas ut! Köp därför aldrig en begagnad hjälm, den kan vara skadad från början.
Skyddsväst
En säkerhetsväst är bra framförallt vid uteritt, hoppning och terrängritt. Är man under 18 år så måste man ha säkerhetsväst vid hoppning, men alla rekommenderas självklart att använda en väst oavsett ålder.
Det är viktigt att man inte köper en väst att växa i, om den är för stor eller för lång får man svårt att sitta korrekt i sadeln och västen skyddar inte på rätt sätt. Be om hjälp när du provar västen. De västar som är godkända skall ha Beta nivå 3 och CE märkning. Det finns västar i många prisklasser, testa dig fram till en som sitter bra, och kom ihåg att de blir mjukare med tiden.
Ryttarens klädsel
Figurnära kläder är bättre än bylsiga. Kläder som är prassliga t ex. för stora jackor, kan skrämma hästen. Ridläraren ser bättre hur du sitter med figurnära plagg och då får du också bättre hjälp från din instruktör.
Övriga hjälpmedel
Det är alltid bra att ha ett spö med sig när man rider, vissa hästar kan dock bli lite stressade om man har spö. Fråga din instruktör. Det finns kortare spön för hoppning, långa för dressyr och allroundspön som är mittemellan. Spöet är ett hjälpmedel och en förstärkning av skänkeln. Vi använder inte sporrar på våra ridlektionen.
Ta inte av och på kläder när du sitter till häst utan att någon person på marken håller i hästen. Sitt av om du måste dra en tröja över huvudet.
Tävlingskläder
Om man skall ut och tävla så är det bra att läsa tävlingsreglementet (TR) som finns på svenska ridsportförbundets hemsida (www.ridsport.se). Det finns reglementet för alla grenar och generellt för TR står regler för klädsel och tillåten utrustning för hästen, såsom längd på spö och sporrar mm.
Har du bestämt dig för att åka ut och tävla på en annan klubb eller rida KM eller annan större tävling bör du vara tävlingsklädd enligt TR.
För att tävla måste du även ha genomgått en kurs som leder till Grönt kort. Om man vill lära sig mer om tävlingar så kan man jobba som funktionär på klubben – då får man se hur allt fungerar.